Kapteeniston palsta

Kiitos kaikille meidän kapteenien puolesta siitä, miten hyvin olette ottaneet huomioon tämän alkukauden poikkeustilanteen tuomat ohjeet ja rajoitukset. ”Fiksun pelaamisen puolesta” - ajatus jatkukoon koko kauden ajan!

Mekin olemme ehtineet kentälle kiertämään ja vastaan on tullut muutamia asioita, joita on jälleen kerran hyvä muistuttaa mieliin. Ryhmässä pelatessa on hyvä seurata varsinkin avauslyöntejä kaikkien, silloin pallot löytyvät nopeammin ja seuraavan lyönnin suunnittelu ja mailan valinta voi alkaa kävellessä eteenpäin. Ole valmis, kun on vuorosi lyödä tai putata. Merkitse tuloskorttisi vasta seuraavalla tiiauspaikalla. Tärkeää on myös pitää greenihaarukkaa taskussa ja käyttää sitä tarvittaessa sekä korjata lyöntijäljet myös väylillä.

Turvallisuus kentällä on tärkeää. Ladykapteeni joutui ”tulilinjalle” ryhmänsä kanssa, kun olimme tiiauspaikalla ja viereiseltä väylältä tupsahti pallo keskellemme. FORE-huutoa ei kuulunut!

Kannattaa muistaa myös, että kentänhoitajat tekevät työtään, joten pelaa vasta, kun saat heiltä luvan.

Kaikki uudet ja vähemmän pelanneet, tervetuloa kapteenien kierroksille. Niillä on hyvä tutustua kenttään ja kerrata sääntöjäkin.

Ruuhkaisten kenttien ja COVID-19 pandemian lisäksi golfareita on kauden alkupuolella puhuttanut tasoitusjärjestelmän uudistus. Kyse on siitä, että uusi maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä (WHS) otettiin käyttöön Suomessa helmikuussa ja samalla tasoituksen muodostumisen logiikka muuttui oleellisesti. WHS on keskiarvojärjestelmä .

WHS:ssa tasoituksesi on kahdeksan parhaan tuloksesi keskiarvo 20:sta edellisestä tasoituskierroksestasi. Tämä onkin se oleellisin mieleenpainettava seikka kaikille. Monia pelaajia on ihmetyttänyt oman tai pelikaverin tasoituksen aiempaa suurempi heittelehtiminen.

Meidät seuratoimijat on lisäksi yllättänyt erityisesti se kuinka nopeasti aloittelijan tasoitus putoaa yhdellä hyvin pelatulla kierroksella. Esimerkiksi 54.0:sta suoraan 23.0:aan. Tästä ei kuitenkaan kannata pelästyä tai liiallisesti ylpistyä sillä tasoitus nousee yhtä nopeasti myös ylöspäin erityisesti siinä vaiheessa kun keskiarvopohjaa vasta kerätään. Tämä onkin uudistuksen hyvä puoli, sillä maailmanlaajuisen tasoitusjärjestelmän keskiarvolaskenta reagoi ketterämmin muutoksiin ja heijastaa paremmin nykyistä pelitaitoasi kuin aikaisempi järjestelmä, joka keskittyi parhaimpiin kierroksiisi.

Tasoituslaskentaa ei enää suoriteta pistebogeyna vaan tulokset perustuvat lyöntimääriin. Lyöntimääriin sovelletaan kuitenkin samoja periaatteita kuin pistebogey-laskentaan. Kilpailuissa voi myös edelleen olla pistebogey-sarjoja.

WHS:ssa tasoituskierroksille ei myöskään enää rekisteröidytä etukäteen. Riittää, että kerrot merkitsijälle ja pelaat sääntöjen mukaan ja syötät kotona tai kierroksen aikana tuloksen
järjestelmään.

Hyvää kesää kaikille!

Terveisin Jussi ja Marja Leena

Minulla oli suuri ilo kiertää Messukylän iso kenttä erään nuoren miehen kanssa. 13-vuotias oli suorittanut green cardin vasta vähän aikaa sitten ja pelasi tasoituksella 54. Golf-innostuksen hän oli saanut pari vuotta sitten toukokuisesta lajiin tutustumisesta koululuokkansa kanssa Messukylän kentällä.

Tänään hän pelasi keltaiselta tiiltä. Hän aloitti kierroksen tekemällä väylällä yksi tuloksen neljä eli parin ja miten hienoilla lyönneillä. Kolmannella hän oli n. 50 sentin päässä lipusta ja siitä helposti kuppiin, vau!

Kierros jatkui vaihtelevasti sisältäen monta bogiakin. Oli hienoa seurata hänen upean kaunista lyöntiään.

Sääntöjä kerrattiin välillä ja juteltiin mukavia. Oivalsin taas kerran, kuinka hieno laji golf on. Ikään tai sukupuoleen katsomatta voi aina löytää mukavan pelikaverin. Taisimme oppia kumpikin jotain toisiltamme.

Hyvää kesää ja loistavaa golftulevaisuutta sinulle, pelikaveri!

Marja Leena Kärkkäinen

 

Alkukauden keskeisin teema lienee sääntöuudistus. Golfin sääntöihin on tullut mittavia muutoksia, jotka ovat astuneet voimaan tammikuusta 2019 alkaen. Sääntöuudistuksissa on erityisesti pyritty helpottamaan ja nopeuttamaan pelaamista. Keskeistä uudistuksessa on myös se, että jos aiemmin sääntökirjaa lukiessa on tuntunut, että säännöillä lähes etsitään rangaistuksia pelaajille, on kyseisiä kohtia pyritty jonkin verran karsimaan. Nämä ovat hyviä tavoitteita ja jo tuleva kausi tulee pitkälti näyttämään, miten niissä on onnistuttu. Varmaa on kuitenkin se, että osa uudistuksista on erittäin hyviä.

Kaikkia sääntöuudistuksia emme tilanpuutteen vuoksi tässä yhteydessä pääse käsittelemään, mutta tiivistetyssä asussa keskeisimmät sääntömuutokset ovat seuraavia: 1. Pallonetsimisaika, joka on lyhentynyt viidestä minuutista kolmeen minuuttiin. 2. Vaihtoehtoinen rangaistusdroppi. Tämä (uusi paikallissääntö) tarkoittaa käytännössä, että siitä kohtaa, josta pallo hävisi tai meni outtiin, saa pelaaja dropata samaan mittaan kahdella rangaistuslyönnillä - esimerkiksi väylälle. Käytännössä tämä puolestaan tarkoittaa, että varapallo olisi lyöty tähän ja neljäs lyönti lähtee. Sääntöä on seurassamme testattu jo vuoden 2018 puolella ja sen on todettu sujuvoittavan mukavasti peliä. 3. Piikinjälkien korjaaminen. Viheriöllä saa jatkossa tasoittaa piikin / kengän ruusukkeiden jäljet ja muut epäluonnollisesti pintaan aiheutuneet haittatekijät. 4 Pallon liikuttaminen. Pallon liikkuminen vahingossa viheriöllä tai sitä etsiessä ei tuota enää rangaistuksia. 5. Tuplaosuma. Aiemmin tuplaosumasta laskettiin kaksi lyöntiä. Uusissa säännöissä tuplaklikista lasketaan vain enää yksi lyönti. Harvemminhan siitä on ollut mitään apua kenellekään. Lisäksi itseensä osumisesta pallolla ei saa enää rangaistuksia. 6. Droppikorkeus vaihtuu. Droppi suoritetaan polven korkeudelta. 7. Lipputanko. Uusissa säännöissä on annettu mahdollisuus putata lipputanko reiässä ilman rangaistusta.

Edellä mainittujen kohtien lisäksi uudistuksissa on paljon muuta ja suosittelemmekin, että mitä enemmän pelaat, sitä paremmin sinun olisi syytä olla kartalla sääntöjenmukaisesta tavasta pelata. On aivan luonnollista, että golfharrastusta ei aloiteta sääntökirja edellä, tai jokin tietty sääntökohta on päässyt ajan kuluessa unohtumaan. Näin ollen huonoja sääntökysymyksiä ei ole olemassakaan. Kummastusta aiheuttavissa tilanteissa ottakaa rohkeasti yhteyttä meihin kapteeneihin. Tiedämme tai etsimme teille vastauksen. Lähteinä käytämme R&A:n ja USGA:n Golfin säännöt -kirjaa, sekä Official Guide to the Rules of Golf sääntöjen tulkintakirjaa.

Kapteeneina olemme aktiivisesti mukana suuressa osassa seuran toimintaa. Järjestämme läpi kauden erityisesti aloittelijoille ja vähemmän pelanneille tarkoitettuja tutustumiskierroksia Par-3 kentällä. Kierrosten tarkoituksena on tutustua pelaamiseen, sääntöihin, etikettiin, sekä tietysti uusiin pelikavereihin. Ilmoittautumisohjeet ja ajankohdat ilmoitetaan nettisivuilla sekä klubitalon ilmoitustaululla kauden startattua. Turvallisesta pelaamisesta ja pelinopeudesta puhutaan aina, ja niitä painotamme edelleen. Huuda FORE!! pallon suuntautuessa toiselle väylälle ja noudata kaikessa pelaamisessasi yleisjärkevää varovaisuutta. Huolehdi myös ryhmäsi reippaasta etenemisestä kentällä. Pelaa “Ready golfia”. Erinomaiset ohjeet tähän löytyvät seuran kotisivujen kapteeniston palstalta.

Pelitapahtumien osalta erityisellä jännityksellä odotamme perinteistä seuraottelua HSG:ta ja IkG:ta vastaan. Menestys on kiertänyt seuraamme viime vuodet, joten tällä kaudella tulostavoitteeksi kelpaa ainoastaan voitto. Joukkue tullaan rakentamaan koko kauden näytöillä perustuen erityisesti viikko-, kuukausi- ja mestaruuskilpaluissa saavutettuun menestykseen. Pirkanmaan Golfin perinteisiin kuuluu kuitenkin se, että golf ei ole vain “numerolappu rinnassa” suoritettavaa tulosurheilua. Meille kapteeneille golf on varsinaisen pelisuorituksen ohella myös ulkoilua, kuntoilua, vapaapäivien sosiaalista toimintaa, ylipäätään hauskanpitoa. Suurimmalle osalle pelaajia golf on näitä kaikkia sopivassa suhteessa. Tärkeää on välillä muistuttaa itseään, että oma tapamme ei ole kaikille se paras ja oikein tapa harrastaa rakasta lajiamme. Kukin omalla painotuksellaan. Pidetään tästä kiinni.

Mukavaa golfkautta toivottavat,
Jussi Pouttu ja Marja-Leena Kärkkäinen

Golfkausi alkaa olemaan paketissa tältä kaudelta. Kapteeni ja ladykapteeni haluavat myös omalta osaltaan kiittää kaikkia mukavasta kaudesta. Säät ovat tänä vuonna hellineet golfaajia oikein mukavasti ja mainiot golfkelit ovat jatkuneet pitkälle syksyyn.

Messukylän golfyhteisö on tunnettu rennosta kaikki tervetulleeksi toivottavasta ilmapiiristä ja olemmekin iloksemme saaneet huomata, kuinka tämä on jälleen kuvannut klubiamme tänä vuonna. Muistetaan se jatkossakin ja pidetään huoli siitä, että kaikilla on hyvä harrastaa golfia Messukylässä.

Suuremmilta ongelmatilanteilta on tänä vuonna vältytty. Kentillämme on pelattu golfetiketti ja turvallisuus mielessä pitäen. Hitaan pelaamisen kitkemisessä on korostettu ns. ready golfin pelaamista. Golfkentällä ei ole tarkoitus juosta eikä turhaan hoputtaa kenenkään peliä sekaisin mutta kunkin pelaajan tulee kiinnittää huomiota omien lyöntirutiiniensa kestoon sekä kentällä etenemiseen. "Ready Golf ” on yleisesti käytetty sanonta, joka ilmaisee, että pelaajien tulisi pelata aina, kun ovat valmiita pelaamaan, sen sijaan, että noudatettaisiin tiukasti ”kauimpana reiästä pelaa ensin” määräystä.

Ready Golf pitää sisällään lukuisia toimia, jotka parantavat pelinopeutta. Näitä voi pohtia nyt talven aikana itselleen muistiin:

Lyöminen, kun se on turvallista, jos kauempana reiästä olevalla toisella pelaajalla on vaikeuksia lyöntinsä kanssa ja hän joutuu pohtimaan eri vaihtoehtoja.

Lyhempilyöntiset pelaajat pelaavat ensimmäisinä tiiltä tai väylältä, jos pidempilyöntiset joutuvat odottamaan lyöntiään.

Avauslyönnin lyöminen ennen omaa vuoroaan, jos vuorossa oleva ei ole valmis lyömään vielä omaansa.

Lyöminen, jos kauempana reiästä oleva pelaaja esim. droppaa palloaan.

Lyöminen ennen kuin auttaa toista pelaajaa löytämään kadoksissa olevaa palloa.

Reikään asti puttaaminen, vaikka se tarkoittaisi, että seisoo lähellä toisen pelaaja puttilinjaa.

Lyömistä, jos juuri bunkkerista pelannut pelaaja olisi edelleen kauimpana reiästä ja hän ei ehdi lyömään, koska haravoi bunkkeria.

Pelaajan pallon mennessä viheriön yli tulisi toisien pelaajien, jotka ovat lähempänä reikää, mutta esim. viheriön edessä chippaamassa, pelata sillä aikaa, kun pelaaja kävelee pallolleen.


Kapteenit osallistuivat omalta osaltaan seuran tapahtumien järjestämiseen. Naistoimikunnan kanssa pidettiin myös ohjattuja tutustumiskierroksia Par-3 kentällä aloitteleville golffareille. Nämä tullaan liittämään selkeämmin jäseneksi liittymisen tarjoukseen ensi vuonna. Kenttävalvontaa suoritettiin yhdessä kenttäyhtiön kanssa ja kapteenit myös merkitsivät kentän paaluilla ja tarkistivat kentän merkintöjä kauden aikana.

Sääntöopetusta järjestettiin useampaan otteeseen kauden aikana. Golfliiton päätuomari Arto Teittinen kävi klubillamme pitämässä sääntöillan alkukaudesta. Kapteeni järjesti ohjatun sääntökävelyn elokuun alussa missä opeteltiin sääntöjä pelinomaisissa tilanteissa kentällä. Uusiin vuoden 2019 alusta voimaanastuviin golfin sääntöihin tutustuttiin erillisessä kokeilukilpailussa syyskuussa.

Golfin sääntöjä päivitetään säännöllisin väliajoin mutta seuraava uudistus tulee olemaan merkittävämpi kuin aikaisemmat. Vuonna 2012 alkanut prosessi golfin sääntöjen modernisoimiseksi huipentuu 1.1.2019 kun uudet säännöt astuvat voimaan. Muutoksia on luvassa lähivuosina paljon, kun myös maailmanlaajuinen uusi tasoitusjärjestelmä astuu voimaan 1.1.2020.

Seuraavalta sivulta voit lukea merkittävimmät sääntömuutokset ensi kaudelle. Tarkemmin niihin voi tutustua esim. täältä: https://www.rules.golf/

Hyvää syksyä ja reipasta talvea kaikille!

Marja Leena Kärkkäinen

Janne Riitakorpi

Golfin sääntöjä päivitetään säännöllisin väliajoin mutta seuraava uudistus tulee olemaan merkittävämpi kuin aikaisemmat. Vuonna 2012 alkanut prosessi golfin sääntöjen modernisoimiseksi huipentuu 1.1.2019 kun uudet säännöt astuvat voimaan. Muutoksia on luvassa lähivuosina paljon kun myös maailmanlaajuinen uusi tasoitusjärjestelmä astuu voimaan 1.1.2020.

Golfin sääntöjä hallinnoivat R&A ja Yhdysvaltain golfliitto USGA julkaisivat maaliskuussa 2018 lopullisen version uusista säännöistä. Siihen voi tutustua täältä. Sääntökirjan ulko- ja kieliasu sekä sääntöjen järjestys muuttuvat myös.

Pirkanmaan Golfissa uusiin sääntöihin valmistaudutaan hieman jo kauden 2018 aikana. Golfliiton päätuomari Arto Teittinen pitää jäsenillemme sääntöillan maanantaina 14.5. klo 18. Siinä varmasti sivutaan myös näitä uusia sääntöjä mutta kuten Teittinen itse sanoi: oikea aika uusien sääntöjen opetteluun on ensi syksynä. Kesän aikana pidetään taas ohjattu sääntökävely isolla kentällä mutta siinä keskitytään vielä tällä hetkellä voimassa oleviin sääntöihin. Syyskuun lopulla järjestämme 9r kilpailun, joka pelataan kokeillen ja opetellen uusia sääntöjä. Varsinainen uusiin sääntöihin perehdyttävä sääntöilta järjestetään keväällä 2019 ennen kauden alkua. 

Tässä katsaus merkittävimpiin sääntömuutoksiin 2019 alkaen:

 • Enää pelaaja ei saa rangaistusta jos hän vahingossa liikuttaa palloaan etsiessään sitä esim. pitkästä raffista vaan pallo asetetaan takaisin ilman rangaistusta (nykyään 1 rangaistuslyönti, pallo asetetaan takaisin)
 • Enää pelaaja ei saa rangaistusta jos hän vahingossa liikuttaa palloaan tai merkkiään viheriöllä (nykyään paikallissääntönä jo voimassa)
 • Tilanteessa missä esim. liikkuneen pallon alkuperäistä sijaintipaikkaa ei tiedetä, se asetetaan arvioituun paikkaan (nykyään dropataan arvioituun paikkaan)
 • Enää pelaaja ei saa rangaistusta jos hänen pallonsa osuu lyönnin jälkeen häneen itseensä tai hänen varusteisiinsa (nykyään 1 rangaistuslyönti)
 • Kaksoiskosketuksesta ei myöskään enää rankaista vaan lyönti lasketaan yhdeksi vaikka pelaaja osuisi palloonsa kaksi kertaa
 • Pallo dropataan jatkossa polven korkeudelta (nykyään harteiden korkeudelta käsi suorana)
 • Dropatessa pallo ei saa enää vieriä määritellyn alueen ulkopuolelle (nykyään pallo saa tietyissä tilanteissa vieriä esim. vesiestedropissa yli kahden mailan mitan päähän ylimenokohdasta kunhan se ei esim. vieri yli kahden mailan mitan päähän kohdasta missä pallo osui ensimmäisen kerran dropissa maahan, lähemmäksi reikää tai esteeseen)
 • Yhden tai kahden mailanmitan etäisyyden mittaamiseen täytyy käyttää bägin pisintä mailaa poislukien putteri (määritelmä siis täsmentyi mistä tahansa mailasta, jatkossa siis draiverilla mitataan)
 • Pallon etsimisaika vähenee 5 minuutista 3 minuttiin
 • Omaan alastulojälkeen uponneesta pallosta saa vapautuksen koko pelialueella (nykyään paikallissääntönä jo voimassa)
 • Palloa saa vaihtaa jatkossa myös esim. tilapäisestä vedestä tai kunnostettavalta alueelta vapautuessa (nykyään täytyy käyttää samaa palloa ellei se ole hukkunut tai vaikeasti tavoiteltavissa)
 • Viheriöllä ei tule enää rangaistusta jos pallo osuu reikään jossa on lipputanko (nopeuttaa peliä, huom.: maassa lojuvaan lipputankoon tai huollettaessa lipputankoon osumisesta tulee edelleen rangaistus)
 • Viheriöllä saa korjata puttilinjaltaan myös esim. kengän piikin jälkiä tms. (nykyään ainoastaan pallon alastulojälkiä sekä vanhan reiän paikan jälkiä)
 • Puttilinjaan saa jatkossa koskea missä tilanteessa tahansa kunhan ei paranna olosuhteita muuten kuin sääntöjen sallimalla tavalla (jälkien korjaus) eli caddie saa esimerkiksi koskettaa puttilinjaa osoittaessaan tähtäyspistettä
 • Termi vesieste poistuu ja kaikista punaisilla tai keltaisilla paaluilla merkityistä alueista tulee "rangaistusalueita". Meidän kentällä on jo tällä hetkellä käytössä jonkin verran vesiestemetsiä eli alueita jotka on merkitty sivuvesiesteiksi vaikkei siellä ole vettä. Punaisella merkityistä rangaistusalueista poistuu harvimmin käytössä oleva sivuvesiesteen jatkovaihtoehto eli esteen toiselle puolelle 2 mailan mitan säteelle droppaaminen. Muuten jatkovaihtoehdot pysyvät edelleen samoina.
 • Näissä entisissä vesiesteissä saa jatkossa siirtää irrallisia luonnonhaittoja sekä koskea esteen pohjaa (nykyään 2 rangaistuslyöntiä jos niin tekee)
 • Myös hiekkaesteissä saa jatkossa siirtää irrallisia luonnonhaittoja. Hiekkaan ei kuitenkaan jatkossakaan saa koskea mailalla ennen lyöntiä
 • Hiekkaesteestä pääsee jatkossa halutessaan pelaamattoman paikan säännöllä ulos lipun linjassa taaksepäin mutta siitä tulee 2 rangaistuslyöntiä (nykyään hiekkaesteestä ei pääse pelaamattoman paikan säännöllä pois, ainoastaan tilapäisen veden säännöllä yhtä rangaistuslyöntiä käyttämällä jos esteessä on lätäkkö)
 • Hajonnutta mailaa saa jatkossa käyttää koko loppukierroksen ajan myös vaikka sen hajoaminen olisi johtunut suutuspäissä mailalla maahan lyömisestä (nykyään hajonneella mailalla saa pelata kierroksen loppuun vain jos sen hajoaminen johtui normaalista lyönnistä)
 • Etäisyyttä mittaavat laitteet sallitaan ellei kielletty paikallissäännöissä (nykyään toistepäin, paikallissäännöillä sallittu)
 • Caddie ei saa seistä avustamistarkoituksessa takanasi edes lyöntiin asettumisen aikana (nykyään kieletty vain lyönnin aikana)
 • Sääntöihin tulee 40 sekunnin suositusmaksimiaika lyöntisuoritukselle
 • Säännöissä suositellaan väärällä vuorolla lyömistä mikäli se nopeuttaa peliä eikä aiheuta vaaratilanteita (nykyinen maininta kauimpana oleva lyö ensin poistuu)
 • Säännöissä korostetaan pelaajan rehellisyyttä ja hyvää etikettiä. Pallon nostamista esim. pallon tunnistamiseksi ei tarvitse enää ilmoittaa merkitsijälle etukäteen. 

Toimikuntien käyttöön tulee myös uusi paikallissääntö, jolla mahdollistetaan pelin nopeutuminen tilanteessa missä pallo menee outtiin tai hukkuu. Tällöin pelaaja voi kahdella rangaistuslyönnillä dropata pallonsa peliin kauemmaksi reiästä sektorille, jonka reikää lähimmät kärkipisteet muodostavat arvioitu paikka mistä pallo on mennyt outtiin tai mihin se todennäköisesti on hukkunut sekä tätä pistettä lähin lyhyeksi leikatun väylän reuna. Sektori laajentuu lisäksi kaksi mailanmittaa sivuun näistä kummastakin pisteestä. Dropatessa pallo ei siis saa päätyä lähemmäksi reikää kuin arvioitu outtiin menokohta tai pallon hukkumiskohta eikä esteesen. Lisäksi tätä paikallissääntöä ei saa käyttää mikäli varapallo on lyöty.

Kyseessä on paikallissääntö, joka voidaan ottaa kullekin kentälle tai yksittäisiin kilpailuihin käyttöön. Suomen golfliitto tulee varmasti antamaan tämän paikallissäännön käytöstä oman suosituksen sekä ohjeistuksen. Käsittelemme asian aikanaan seuran hallituksen kokouksessa ensi talvena.

 

RulesModernization Stroke And Distance FINAL

 

 

Messukylän golfyhteisö on tunnettu rennosta kaikki tervetulleeksi toivottavasta ilmapiiristään. Ylläpidetään tätä kuvaa myös kaudella 2018 ja taataan kaikille miellyttäviä golfkokemuksia Messukylässä. Samalla muistetaan pitää kentästä sekä klubimiljööstämme hyvää huolta. Tässä tekstissä muutamia ohjeita sekä vinkkejä ja katsaus kapteeniston järjestämään toimintaan ensi kaudella.


Jokainen pelaaja voi omalla toiminnallaan edesauttaa kentän kunnon ylläpitoa. Lyöntijäljet on korjattava, divotit asetettava takaisin paikalleen ja pallon alastulojäljet viheriöllä korjattava. Pyri korjaamaan aina myös vähintään yksi toinen alastulojälki omasi lisäksi viheriöltä. Bunkkerit on haravoitava asianmukaisesti. Roskat kuuluvat roskiksiin.

Muistetaan myös ripeä sekä ennen kaikkea turvallinen pelaaminen. Kentällä kuljetaan reippaasti eteenpäin ja ollaan valmiina lyömään, kun on oma vuoro. Palloa etsittäessä käytetään maalaisjärkeä. Palloa ei aina tarvitse etsiä sääntöjen sallimaa viittä minuuttia ja osa ryhmästä voi jo pelata omia pallojaan eteenpäin. Mikäli 4 hengen ryhmällä on toinen pallo hukassa väylän vasemmassa pusikossa ja toinen oikealla metsässä, ryhmän kannattaa hajaantua etsintäoperaatioon. Viheriölle mentäessä kärryt ja bägit jätetään kätevästi seuraavan väylän kulkusuunnan puolelle.

Viheriöllä toimitaan nopeasti. Palloa ei aina tarvitse merkitä, ellei se ole toisen tiellä, ja puttilinjoja ei tarvitse katsoa joka suunnasta kuten ammattilaispelaajat tekevät televisiossa. Ole valmiina lyömään, kun on sinun vuorosi. Kun pallot on pelattu reikään asti, edetkää ripeästi seuraavan väylän tiiauspaikalle. Tuloskortti kannattaa täyttää vasta seuraavalla tiiauspaikalla. Varsinkin ruuhka-aikana kiinnittäkää erityisestä huomiota pelinopeuteen. Edellä menevästä ryhmästä ei saisi jäädä jälkeen (mikäli ryhmät ovat samankokoiset). Jos edessä on tyhjää ja takana odottaa nopeampi ryhmä, päästäkää heidät järkevässä kohtaa ohitse.

Turvallisuusasiat golfkentällä ovat erittäin tärkeitä. Mikäli lyöntisi suuntautuu toiselle väylälle, toisia pelaajia tai muita ihmisiä kohden tai johonkin missä et näe pallon alastuloaluetta, huuda aina FORE. Ja FORE:a huudetaan niin kovaa kuin kurkusta lähtee ja koko ryhmän tulisi huutaa yhteen ääneen. Varsinkin tuulisella kelillä huuto ei välttämättä kuulu kauas. Älä koskaan jää epäröimään huudanko FORE vai en - vaan huuda se aina. FORE:n kuuluessa sellaisesta suunnasta mistä pallo voi tulla kohti peliryhmääsi, muista suojautua vähintään kyykistymällä ja pään suojaamalla. Bägin tai puun taakse kannattaa myös yrittää suojautua. On kentällämme nähty komeita syöksyjäkin bägin taakse suojaan. Varoita myös, jos joku ryhmäsi pelaajista ei kuule viereiseltä väylältä kaikuvaa FORE-huutoa, esimerkiksi omaan lyöntisuoritukseen keskittyessään.

Muista myös, että kenttätyöntekijöillä on aina etuoikeus kentällä. Älä lyö ennen kuin he näyttävät lupaa heilauttamalla kättä. Kenttätyöntekijät ovat siellä kunnostamassa kenttää ja takaamassa hyvää pelikokemusta kaikille.

Pelinopeutta sekä turvallisuuteen liittyviä asioita valvotaan kauden aikana. Kentällä voi ruuhka-aikoina pyöriä golfautolla valvojia, joiden ohjeistuksia esimerkiksi ohituksen suhteen on noudatettava.

Golf on herrasmies- ja -naispeli. Muista rehellisyys niin kilpailuissa kuin myös esimerkiksi tasoitusasioissa. Muista urheilumuodoista poiketen golfia pelataan suurimman osan aikaa (klubitasolla käytännössä aina) ilman tuomarin valvontaa. Peli perustuu pelaajan tinkimättömään sääntöjen noudattamiseen ja toisten pelaajien huomioon ottamiseen. Pelaajien hyvä käytös, kohteliaat tavat ja hyvän urheiluhengen mukainen toiminta ohjaavat pelaajia myös kilpailutilanteessa. Näistä tekijöistä koostuu golfpelin henki.

Paikallissäännöt 2018

Kentän paikallissäännöt sekä seuran yleiset kilpailumääräykset on päivitetty tälle vuodelle. Nämä ovat löydettävissä nettisivuilta. Paikallissääntöihin on tullut yksi muutos viime vuodesta. Paikallissäännöt määrittelevät nyt kaikki työkoneista aiheutuneet selkeät jäljet kuten renkaanjäljet kunnostettavaksi alueeksi, vaikka niitä ei olisi erikseen merkitty eikä niissä olisi tilapäistä vettä. Muutos on tehty lähinnä tilanteen selkeyttämiseksi koska kyse on asiasta, josta maalaisjärki antaisi vapautuksen automaattisesti mutta golfin säännöt ilman erillistä paikallissääntöä eivät.

Viime vuonna uutena tullut viheriöllä vahingossa liikkuvan pallon paikallissääntö pysyy voimassa. Pelaajaa ei rankaista, jos hän vahingossa aiheuttaa pallonsa tai merkkinappinsa liikkumisen viheriöllä esimerkiksi hipaisemalla mailallaan palloa asettuessaan lyöntiasentoon, pudottamalla pallon merkkinapin päälle tai toiste päin tai vaikka omissa ajatuksissaan kävelemällä palloaan päin viheriöllä. Jos pelaaja liikuttaa viheriöllä sijaitsevaa palloaan tai merkkinappiaan vahingossa, rangaistusta ei seuraa ja pallo tai merkkinappi on asetettava takaisin paikalleen.

Huomioikaan kuitenkin, että mikäli luonnollinen tekijä esimerkiksi tuuli tai painovoima liikuttaa palloa, toimitaan edelleen samalla tapaa kuin ennen eli peliä jatketaan ilman rangaistusta pallon uudelta sijaintipaikalta. Näin ollen jatkossakin täytyy pystyä tosiasioihin perustuen arvioimaan, johtuiko pallon liikkuminen pelaajasta vai luonnollisesta syystä, jotta voidaan tietää pitääkö peliä jatkaa pallon uudelta sijaintipaikalta vai pitääkö se asettaa takaisin paikalleen. Rangaistusta ei kuitenkaan enää tarvitse pelätä. Huomioikaa myös, että jos luonnollinen tekijä esimerkiksi tuulenpuuska siirtää pelaajan merkkinappia, merkkinappi asetetaan tietenkin takaisin alkuperäiseen paikkaansa. Uusi paikallissääntö ei kuitenkaan vapauta pelaajaa rangaistuksesta, mikäli pallon tai merkkinapin liikkuminen johtuu pelaajan tahallisesta toiminnasta esimerkiksi, jos pelaaja suutuspäissään huitaisee reiästä ohi menneen pallon griiniltä ulos tai jos pelaaja nostaa pallonsa ilman merkitsemistä.

Muiltakin osin paikallissäännöt pysyvät samoina kuin viime kaudella. Hiekkaesteissä olevat irtokivet ovat liikuteltavia haittoja ja ne saa rangaistuksetta poistaa. Omaan alastulojälkeensä uponneesta pallosta saa vapautuksen koko pelialueelta (ei esteestä). Kentällä olevat mittapaalut ja -merkit ovat kiinteitä haittoja ja niitä ei saa poistaa, vaikka pystyisi. Sama pätee hiekkaesteissä oleviin haravoiden hylsyihin. Kentällä olevilta teiltä saa myös vapautuksen. Huomioikaa kiinteiden haittojen paikallissäännön poikkeustapaus missä esimerkiksi kastelulaitteen kannesta saa vapautuksen, jos se on enintään kahden mailanmitan päässä pelattavan viheriön reunasta ja pallo on enintään kahden mailanmitan päässä kiinteästä haitasta ja tämä haitta sijaitsee pelilinjalla pallon ja reiän välissä.

Kunnostettavia alueita ovat sinisillä tai sinivalkoisilla paaluilla merkittyjen alueiden sekä aikaisemmin mainittujen työkoneiden jälkien lisäksi selkeästi erottuvat alueet kuten salaojat, mikäli merkitty vähintään yhdellä sinisellä paalulla. Kentällä olevat metalliaidat ovat ulkorajoja ja niistä ei saa vapautusta. Minkä tahansa kenttämerkintäpaalun musta pää tarkoittaa sitä, että paalujen määräämän alueen raja jatkuu 90 asteen kulmassa väylältä poispäin. Etäisyysmittarien käyttö on sallittu kaikessa pelaamisessa, kunhan laite ei arvioi tai mittaa mitään muuta peliin vaikuttavaa olosuhdetta kuin etäisyyttä. Paikallissääntöjen lopusta löytyy myös siirtosäännön eli tuttavallisemmin talvisäännön ohjeistus.

Kilpailumääräykset 2018

Kilpailumääräyksissä puhutaan mm. kilpailuihin ilmoittautumisesta. Seuran kilpailuihin saavat osallistua kaikki pelaajat, jotka täyttävät kilpailukutsussa mainitut ehdot. Seuran jäsenyyttä vaadittaessa pelaajan on oltava Pirkanmaan Golf ry:n jäsen ja kyseisen kauden jäsenmaksu on oltava maksettu. Kilpailukutsut löytyvät klubitalon ilmoitustaululta sekä yleensä myös NexGolfin julkisesta kilpailukalenterista.

Kilpailuihin ilmoittaudutaan kilpailukutsun ohjeiden mukaisesti määräaikaan mennessä caddiemasterille, caddiemasterin pöydältä löytyvään listaan tai omatoimisesti NexGolf-ohjelmassa. Lähtökohtaisesti jälki-ilmoittautuminen ei ole mahdollista. Mikäli kilpailuun kuitenkin mahtuu, voidaan myös jälki-ilmoittautuneita poikkeustapauksessa ottaa mukaan. Päätöksen tekee kilpailun johtaja.

Kukin pelaaja vastaa siitä, että hänen tasoituksensa on ajan tasalla. Mikäli pelaaja huomaa, että hänen tasoituksensa lähtölistassa tai tuloskorttitarrassa on väärä, hänen on ilmoitettava asiasta kilpailun johtajalle tai caddiemasterille. Ellei kilpailukutsussa ole erikseen kielletty, pelaajat, jotka eivät omaa aktiivista EGA-tasoitusta saavat osallistua kaikkiin kilpailuihin mutta eivät voi vastaanottaa palkintoja tasoituksellisessa sarjassa.

Esteen sattuessa pelaajan on peruutettava osallistumisensa kilpailuun joko caddiemasterille tai kilpailun johtajalle ennen kilpailun alkua. Jos pelaaja jättää saapumatta kilpailuun eikä perustele poisjääntiään, häneltä voidaan periä kilpailumaksu jälkikäteen. Kilpailumaksun suuruus kerrotaan kilpailukutsussa ja se on maksettava caddiemasterille ennen kilpailun alkua. Kilpailumaksu on maksettava kokonaisuudessaan myös, vaikkei pelaaja aio hyödyntää kisan yhteydessä mahdollisesti olevaa tarjoilua.

Kilpailujen lähtöajat julkistetaan NexGolfin kilpailumoduulissa viimeistään kilpailua edeltävänä päivänä sekä lähetetään sähköpostilla kilpailuun osallistuville. Jokainen pelaaja on itse vastuussa siitä, että hänen yhteystietonsa ovat ajan tasalla NexGolf-ohjelmassa.

Kapteenien järjestämä toiminta 2018

Kapteeneina olemme aktiivisesti mukana kaikessa seuran toiminnassa. Järjestämme läpi kauden aloittelijoille ja vähemmän pelanneille tarkoitettuja tutustumiskierroksia Par-3 kentällä. Kierrosten tarkoituksena on tutustua uusiin pelikavereihin sekä saada kokeneemmalta pelaajalta käytännön vinkkejä pelaamiseen liittyen. Ohjeet ja ajankohdat ilmoitetaan nettisivuilla sekä klubitalon ilmoitustaululla kauden startattua.

Sääntö- ja etikettiopastus on myös kapteeniston vastuulla. Ennen kauden alkua toukokuun alkupuolella on tarkoitus järjestää klubitalon takkahuoneella jäsenistölle avoin ja ilmainen sääntöilta, johon yritämme saada golfliitosta tuomarin paikalle. Kauden aikana järjestetään myös viime kaudella suosittu sääntökävely isolla kentällä, jossa paneudutaan sääntökysymyksiin esimerkkien kautta. Syyskuussa on luvassa "Uudet säännöt 2019" kilpailu ja tapahtuma, jossa kerrotaan ensin isoimmat vuoden 2019 alusta voimaan astuvat sääntömuutokset ja sen jälkeen pelataan 9r kilpailu uusia sääntöjä kokeillen ja opetellen. Mahdollisesti teemme myös etikettiopastusvideon kauden aikana.

Nettisivuilla olevaa kapteeniston palstaa päivitetään mielenkiintoisilla uutisilla kauden mittaan ja lisäksi vastaamme yhdessä kenttäyhtiön kanssa kentän merkinnöistä ja paalutuksista. Kierrämme kentällä myös valvontapuuhissa.

Ottakaa rohkeasti yhteyttä meihin kapteeneihin mieltä askarruttavissa asioissa! Oikein mukavaa golfkautta 2018 kaikille!

Janne Riitakorpi

Marja Leena Kärkkäinen

Ajanvaraus

tee logo


Aukioloajat

Toimisto:

Avoinna päivittäin klo 10 - 18

050 564 9994

toimisto@pirg.fi

Kentät:

Avoinna

Range:

Avoinna


  

Pirkanmaan Golf ry.

 

Liity jäseneksi ›

Tykkää Facebookissa ›

Seuran yhteystiedot

Lue Citygolfia Messukylässä-lehti

PirG 30 vuotisjuhlalehti netti2 page 001


Anna hyvän kiertää!

Käytettyjen golfvälineiden välityspalvelu Messukylässä

601ecaa2f742ffb77feaafcab1db6897 300.87121212121x169

 

Instagram