Kapteeniston palsta

Messukylän kenttä slopattiin golfliiton toimesta kesäkuun alussa ja uudet slopetaulukot ovat nyt 3.7. lähtien voimassa. Lisätietoa etusivun uutisesta. Tässä tekstissä valoitan hieman taustoja sekä yksityiskohtia slopauksen takaa.

EGA:n tasoitusmääräyksien mukaan golfkentän vaikeusaste on arvioitava uudelleen kymmenen vuoden välein tai mikäli kentällä tapahtuu merkittäviä muutoksia. Edellisen kerran Messukylän kenttä on slopattu viime vuosikymmenellä sen jälkeen kun ison kentän väylät 6, 7 ja 8 rakennettiin ja Par-3 kenttä tehtiin.

Kentän vaikeusasteen arvioiminen eli slope-määrittäminen on yksi golfin tasoitusjärjestelmän perustekijöistä. Pelitasoitus eli tuttavallisemmin pelaajan slope määräytyy juuri kentän slopen mukaan. Pelaajan henkilökohtainen yhden desimaalin tarkkuudella ilmoitettava tasoitus muuttuu kokonaisluvulliseksi pelitasoitukseksi kun otetaan huomioon millä kentällä sekä miltä tiiltä hän pelaa. Kaikki golfarit tietävät tämän. Ennen kierrosta katsotaan slopetaulusta klubin seinältä oma pelitasoitus. Mutta harva tietää mihin nämä taulukon arvot pohjautuvat puhumattakaan siitä miten ne tehdään.

Golfin hienouteen kuuluvat nämä monimutkaiset asiat. Kuten kaikki tiedämme säännöt - ja varsinkin niiden tulkinnat siten kuin ne Decision on the Rules of Golf teoksessa esitetään - ovat aika monimutkaisia. Vuonna 2019 astuvat voimaan uudet säännöt, joiden tarkoituksena on selkeyttää niin toimintamalleja kuten myös itse sääntökirjan kirjoitusasua. Tasoistusjärjestelmä on melko selkeä mutta siitäkin löytyy monimutkaisuuksia esimerkiksi tasoitustarkastus (HR) sekä kilpailuissa käytössä oleva tasoitusvyöhykesäätö (CBA). Kentän slope-määrittäminen on sitten varmaan se kaikista monimutkaisin asia.

Kentän slope-määrittäminen alkoi jo keväällä kun mittausfirman avulla mittasimme väylien tarkat uudet pituudet, eri pituisten lyöntien alastuloaluieden leveydet sekä viheriöiden koot. Nämä luvut täytettiin pöytäkirjoihin, jotka lähetettiin golfliittoon. Kesäkuun alkupuolella golfliitosta tuli neljän vanhemman herrasmiehen porukka tekemään varsinaisen slope-määrittämisen. Kiersimme golfautoilla kentän ympäri ja jokaisella väylällä meni keskimäärin 15-20 minuuttia.

Kentän vaikeusasteen määrittämisessä otetaan huomioon kunkin väylän pituus ja pelattavuuteen vaikuttavat tekijät. Slope-määrittäminen tehdään jokaiselta tiiltä erikseen. Lisäksi tulee eri arvot miehille sekä naisille koska naisten lyönnit ovat keskimäärin lyhyempiä. Slope-määrittämisessä käytetään termejä scratch- ja bogeypelaaja. Scratch-pelaaja tarkoittaa pelaajaa, joka pelaa kentän keskimäärin par-tulokseen ja bogey-pelaaja pelaajaa, joka pelaa keskimäärin bogey-tulokseen. Heille on arvioitu eri pituiset lyönnit.

Sloperyhmä arvio kultakin väylältä pituuksien lisäksi mm. seuraavat pelattavuuteen vaikuttavat tekijät: eri pituisten avaus- ja välilyöntien alastuloalueiden lyhyeksi leikatun väylän leveyden, etäisyydet näistä pisteistä lähimpään vesiesteeseen sekä outtiin, hiekkaesteiden lukumäärän sekä väylillä että griinin läheisyydessä, etäisyydet esteisiin sekä outtiin viheriöltä, viheriön koko, muoto sekä kallistukset, maastonmuodot ja puiden tms. luoma haitta väylän pelaamiselle. Kuhunkin kategoriaan on myös korjauskertoimia esimerkiksi jos puut tai maastonmuoto voi edesauttaa tai estää pallon päätymistä esimerkiksi vesiesteeseen.

Kultakin väylältä ja tiiltä täytetään oma taulukko, joiden perusteella kentälle lasketaan kullekin tiilli miesten ja naisten Course Rating (CR)- ja slope-luvut. Olette saattanut joskus nähdä tällaisia lukuja. Joillakin kentillä ne on printattuna tuloskorttiin. Meidän kentän uudet CR- ja slope-luvut ovat seuraavat:

Miehet keltainen CR: 66,0

Miehet keltainen slope: 127

Miehet punainen CR: 62,9

Miehet punainen slope: 120

Naiset keltainen CR: 71,2

Naiset keltainen slope: 122

Naiset punainen CR: 66,7

Naiset punainen slope: 133

CR- ja slope-lukujen perusteella voidaan laskea kunkin pelaajan pelitasoitus ilman slopetaulukkoa seuraavalla kaavalla: Pelitasoitus (slope) = pelaajan tarkka tasoitus (HCP) X (slope-luku / 113) + (CR-luku - kentän Par-luku).

Käyttäen golfliiton laskuohjelmaa näistä luvuista saadaan arvorajat eri pelitasoituksille sekä sitä kautta slopetaulukot, jotka löytyvät klubin seinältä. Alussa olevasta linkistä eli etusivun uutisesta löytyy Messukylän kentän uudet slopetaulukot.

-------------------------

Kentän slope-määrittämisen yhteydessä on myös päivitetty eri väylien HCP-luvut. Niillä kuvataan reikien vaikeusastetta ja niitä käytetään lähinnä pistebogeypisteiden laskennassa. HCP-luvut ovat kunkin kentän itse päätettävissä ja me päätimme käyttää niiden päivittämiseen NexGolfista löytyvää reikätilastoa, jossa on viimeisen kahdeksan vuoden ajalta yli 5 400 kilpailukierrosta. Lisäksi päivitimme väyläpituudet oikeiksi. Uudet HCP-luvut ja väyläpituudet löytyvät täältä. Laitan tähän alle kunkin Messukylän reiän keskiarvotuloksen NexGolfin pohjalta joten voitte tutustua siihen kuinka paljon yli parin mikäkin reikämme pelataan.

  1. väylä: 1,178 (yli parin eli siis 5,178)
  2. väylä: 1,041
  3. väylä: 1,491
  4. väylä: 2,384
  5. väylä: 1,148
  6. väylä: 1,654
  7. väylä: 0,723
  8. väylä: 1,338
  9. väylä: 1,368

Ajanvaraus

Aukioloajat

Klubi:

MaPe klo 08.30–20

La klo 08.30–19

Su klo 08.30–20

 

Kentät:

Avoinna

 

Range ja lähipelialueet:

MaPe klo 08–20.30

La klo 08–19

Su klo 08–20.30


  

Pirkanmaan Golf ry.


Liity jäseneksi ›

Tykkää Facebookissa ›

Seuran yhteystiedot

Lue Citygolfia Messukylässä-lehti

lehden kansi


juniortoiminnan laatuseura highres RGB pieni