Kapteeniston palsta

Julkaistu seuran jäsenlehdessä 1/2017

Uuden golfkauden alku ei enää ole kaukana. Tehdään yhdessä golfkaudesta 2017 onnistunut! Messukylän kentällämme vallitsee rento yhdessä tekemisen meininki. Pidetään yllä positiivista asennetta myös alkavalla kaudella. Golf on herrasmies ja -nais peli, jossa hyvät käytöstavat ovat kunniassa.

Toisten huomioimisen lisäksi pidetään huolta kentästämme. Jokainen pelaaja voi omalla toiminnallaan edesauttaa kentän kunnon ylläpitoa. Lyöntijäljet on korjattava, divotit asetettava takaisin paikalleen ja pallon alastulojäljet viheriöllä korjattava. Bunkkerit on haravoitava asianmukaisesti. Roskat kuuluvat roskiksiin.

Muistetaan myös ripeä sekä ennen kaikkea turvallinen pelaaminen. Kentällä kuljetaan ripeästi eteenpäin ja ollaan valmiina lyömään, kun on oma vuoro. Palloa etsittäessä käytetään maalaisjärkeä. Palloa ei aina tarvitse etsiä sitä 5 minuuttia ja osa ryhmästä voi jo pelata omia pallojaan eteenpäin. Mikäli 4 hengen ryhmällä on toinen pallo hukassa väylän vasemmassa pusikossa ja toinen oikealla metsässä, ryhmä hajaantuu etsintäoperaatioon. Viheriölle mentäessä kärryt ja bägit jätetään kätevästi seuraavan väylän kulkusuunnan puolelle. 3 väylällä viekää bägit raffin reunaan saakka, jotta ne eivät jäisi doglegin mutkaan pitkälyöntisten tai punaisilta pelaavien avausten alastuloalueelle. Viheriöllä toimitaan nopeasti. Palloa ei aina tarvitse merkitä, ellei se ole toisen tiellä ja puttilinjoja ei tarvitse katsoa joka suunnasta. Ole valmiina lyömään, kun on sinun vuorosi. Kun pallot on pelattu reikään asti, edetkää ripeästi seuraavan väylän tiiauspaikalle. Tuloskortin voi täyttää siellä lyöntivuoroaan odotellessa. Varsinkin ruuhka-aikana kiinnittäkää erityisestä huomiota pelinopeuteen. Edellä menevästä ryhmästä ei saisi jäädä jälkeen (mikäli ryhmät ovat samankokoiset). Jos edessä on tyhjää ja takana odottaa nopeampi ryhmä, päästäkää heidät järkevässä kohtaa ohitse.

Turvallisuusasiat ovat erittäin tärkeitä. Mikäli lyöntisi suuntautuu toiselle väylälle, toisia pelaajia tai muita ihmisiä kohden tai johonkin missä et näe pallon alastuloaluetta, huuda aina FORE. Ja sitä FORE:a huudetaan niin kovaa kuin kurkusta lähtee ja koko ryhmä huutaa. Varsinkin tuulisella kelillä huuto ei välttämättä kuulu kauas. Älä koskaan jää epäröimään huudanko FORE vai en vaan huuda se aina. Kenttätyöntekijöillä on aina etuoikeus kentällä. Älä lyö ennen kuin he näyttävät lupaa heilauttamalla kättä. Pelinopeutta sekä turvallisuuteen liittyviä asioita valvotaan tehostetusti kauden aikana.

Muista rehellisyys niin kilpailuissa kuin myös esimerkiksi tasoitusasioissa. Muista urheilumuodoista poiketen golfia pelataan suurimman osan aikaa (klubitasolla käytännössä aina) ilman tuomarin valvontaa. Peli perustuu pelaajan tinkimättömään sääntöjen noudattamiseen ja toisten pelaajien huomioon ottamiseen. Pelaajien hyvä käytös, kohteliaat tavat ja hyvin urheiluhengen mukainen toiminta ohjaavat pelaajia myös kilpailutilanteessa. Näistä tekijöistä koostuu golfpelin henki.

Kilpailutoimintaan liittyen on hyvä huomata, että seuran paikallissäännöt on päivitetty tälle vuodelle sekä seuran kilpailuita varten on laadittu yleiset kilpailumääräykset. Nämä ovat löydettävissä nettisivuilta. Paikallissääntöihin on tullut yksi merkittävä muutos. Uuden paikallissäännön myötä pelaajaa ei enää rankaista, jos hän vahingossa aiheuttaa pallonsa tai merkkinappinsa liikkumisen viheriöllä esimerkiksi hipaisemalla mailallaan palloa asettuessaan lyöntiasentoon, pudottamalla pallon merkkinapin päälle tai toiste päin tai esimerkiksi omissa ajatuksissaan kävelemällä palloaan päin viheriöllä. Jos pelaaja liikuttaa viheriöllä sijaitsevaa palloaan tai merkkinappiaan vahingossa, rangaistusta ei seuraa ja pallo tai merkkinappi on asetettava takaisin paikalleen. Huomioikaan kuitenkin, että mikäli luonnollinen tekijä esimerkiksi tuuli tai painovoima liikuttaa palloa, toimitaan edelleen samalla tapaa kuin ennen eli peliä jatketaan ilman rangaistusta pallon uudelta sijaintipaikalta. Näin ollen jatkossakin täytyy pystyä tosiasioihin perustuen arvioimaan, johtuiko pallon liikkuminen pelaajasta vai luonnollisesta syystä, jotta voidaan tietää pitääkö peliä jatkaa pallon uudelta sijaintipaikalta vai pitääkö se asettaa takaisin paikalleen. Rangaistusta ei kuitenkaan enää tarvitse pelätä. Huomioikaa myös, että jos luonnollinen tekijä esimerkiksi tuulenpuuska siirtää pelaajan merkkinappia, merkkinappi asetetaan tietenkin takaisin alkuperäiseen paikkaansa. Uusi paikallissääntö ei kuitenkaan vapauta pelaajaa rangaistuksesta, mikäli pallon tai merkkinapin liikkuminen johtuu pelaajan tahallisesta toiminnasta esimerkiksi, jos pelaaja suutuspäissään huitaisee reiästä ohi menneen pallon griiniltä ulos tai jos pelaaja nostaa pallonsa ilman merkitsemistä. Kyseessä on hiukan poikkeuksellinen paikallissääntö ja lisätietoa siitä löytyy kapteenin palstalta nettisivuilta.

Muilta osin paikallissäännöt pysyvät samoina kuin viime kaudellakin. Hiekkaesteissä olevat irtokivet ovat liikuteltavia haittoja ja ne saa rangaistuksetta poistaa. Omaan alastulojälkeensä uponneesta pallosta saa vapautuksen koko pelialueelta (ei esteestä). Tämä muuttui viime kaudella eli sääntö laajennettiin koskemaan myös raffia. Kentällä olevat mittapaalut ja -merkit ovat kiinteitä haittoja ja niitä ei saa poistaa, vaikka pystyisi. Sama pätee hiekkaesteissä oleviin haravoiden hylsyihin. Kentällä olevilta teiltä saa myös vapautuksen. Huomioikaa kiinteiden haittojen paikallissäännön poikkeustapaus missä esimerkiksi kastelulaitteen kannesta saa vapautuksen, jos se on enintään kahden mailanmitan päässä pelattavan viheriön reunasta ja pallo on enintään kahden mailanmitan päässä kiinteästä haitasta ja tämä haitta sijaitsee pelilinjalla pallon ja reiän välissä. Kentällä olevat metalliaidat ovat ulkorajoja ja niistä ei saa vapautusta. 7 väylän pudotusalueen käyttö on monille tuttua. Etäisyysmittarien käyttö on sallittu kaikessa pelaamisessa, kunhan laite ei arvioi tai mittaa mitään muuta olosuhdetta kuin etäisyyttä. Paikallissääntöjen lopusta löytyy myös siirtosäännön eli tuttavallisemmin talvisäännön ohjeistus.

Kaudella 2017 seuran kapteenina toimii Janne Riitakorpi ja ladykapteenina Miia Kopra. Janne Riitakorpi päivittää säännöllisesti nettisivujen kapteenin palstaa johon kannattaa ehdottomasti tutustua.

Kapteeneilla on oma roolinsa seuran kilpailuiden järjestämisessä osana kilpailu-, sääntö- ja tasoitustoimikuntaa. Lisäksi järjestämme viime kausilta tuttuja lajiin perehdyttämiskierroksia (kapteenin kierrokset) kesä- ja elokuussa erikseen ilmoitettavina ajankohtina. Näihin kierroksiin varataan aika caddiemasterilta, ja kierroksen aikana käydään läpi pelaamiseen, etikettiin sekä sääntöihin liittyviä asioita. Erillinen kaikille jäsenille tarkoitettu sääntötapahtuma on myös suunnitteilla. Jonkun verran opastusvideoita sääntö- ja etikettiasioista on myös aikomus kuvata.

Ottakaa rohkeasti yhteyttä meihin kapteeneihin mieltä askarruttavissa asioissa! Oikein mukavaa golfkautta 2017 kaikille!

Kapteeni Janne Riitakorpi

050 437 9729

Ladykapteeni Miia Kopra

040 419 4221

Ajanvaraus

Aukioloajat

Klubi:

Suljettu.

 

Kentät:

Suljettu. 

Kausikorttilaiset voivat pelata kunhan maa ei ole jäässä.

 

Range ja lähipelialueet:

Suljettu.


  

Pirkanmaan Golf ry.


Liity jäseneksi ›

Tykkää Facebookissa ›

Seuran yhteystiedot

Lue Citygolfia Messukylässä-lehti

citygolf 2


juniortoiminnan laatuseura highres RGB pieni