Kapteeniston palsta

KESÄ TULEE TAAS...


Tämä kevätkirje on mukava aloittaa kiitoksilla. Kiitos kaikki ihanat naiset, jotka olitte lauantaina talkoilemassa kenttää pelikuntoon haravoimalla ja keräämällä oksia.

Saimme paljon aikaiseksi ilolla ja innolla. Jarkon tarjoamat munkit ja simat antoivat lisäpuhtia. On hienoa, että saamme osallistua oman kenttämme hoitoon sillä panoksella, minkä osaamme ja mihin kykenemme. Kuinka mukavaa onkaan lähestyä greenejä kesän aikana, joiden ympäristöjen kunnostamiseen olemme osallistuneet.

Toiseenkin kiitokseen on aihetta. Timo Huvisen sääntöiltaan osallistui Keski-Suomen alueen 24 seurasta yhteensä 237 naista, joista 58 oli Messukylästä. Tuo aktiivisuus huomattiin myös Golfliitossa ja kysyttiin, miten me onnistumme noin hyvin saamaan osallistujia. Messukylän naiset ovat kiinnostuneita ja innostuvia tietämään tästä mukavasta harrastuksesta enemmän. Moni meistä taisi katsoa ja kuunnella tallenteenkin.

Minulle on valtavan iso ilo yhteisöllisyyden tunne, mikä seurassamme vallitsee. On hienoa huomata, miten haastamme itseämme monella tavalla. Ystävyyssuhteita on syntynyt paljon ja vertaistuen määrää ei kukaan taida pystyä arvioimaan.

Naisten ohjelmassa on kesällä paljon samaa kuin ennenkin. Keskiviikon naisten lähdöt kesä-, heinä- ja elokuussa rytmittävät viikkoa. Avajaiskisa, MMPS, on su 11.6. ja pelataan jälleen kerran neljän hengen scramblenä arvotuin ryhmin. Teemaa naistoimikunta miettii. Päätöskisa on puolestaan ensimmäistä kertaa sunnuntaina 10.9.

Viime kesänä oli ensimmäisen kerran tutustumisilta seuraan vasta liittyneille naisille, tänä vuonna se on ma 5.6. Samalla viikolla keskiviikkona on naistoimikunnan perinteinen kirpputori, johon jokainen voi tuoda golfaiheista myytävää.

Uutena asiana kokeilemme ns. Early Bird kierrosta kesä-heinäkuun vaihteessa. Siitä tarkemmin lähempänä, kun tiedämme säästä enemmän.

Totuttuun tapaan Naisten nurkasta löytyy Tähtitaulu ja Birdiepuu lintuineen. Uutena sinne tulee pieni pensas Par 3-kentän birdejä varten. Naisten nurkkaan kannattaa aina poiketa, tiedotamme siellä tapahtumista.

Seuran ilmoitustaulua kannattaa myös seurata sekä nettisivuja. Kilpailukalenterista löytyy kaikki seuran kilpailut sekä seuramatkat, joita järjestetään kotimaassa kolme, 1.7., 2.9. ja 7.10.

Naistoimikuntaan kuuluvat kanssani, Anne Haapaniemi, Anna Järvilehto, Irmeli Lahtinen ja Rauha Davidsson. Meihin kaikkiin voitte olla yhteydessä, tarttua hihasta kentällä tai tekstiviestein kesän aikana. Uudet ideat ovat tervetulleita.

Toivon jokaiselle teistä mitä parhainta kesää ja etenkin terveyttä. Nähdään kentällä ja nautitaan hyvästä seurasta ja vihreästä luonnosta ympärillämme.

Innolla uuteen kesään terveisin,
Marja Leena
ladykapteeni

Kapteenien tehtävät golfseuroissa on määritelty hyvin kapteenien käsikirjassa, joka ilmestyi kaksi vuotta sitten. Kapteeneilla on seuroissa hyvinkin erilaisia tehtäviä riippuen kentän koosta ja toiminnan laajuudesta. Seuran kapteeneilla on valtuuksia ja oikeuksia. Valtuuksien käytöstä on hyvä sopia puheenjohtajan ja hallituksen kanssa, jotta kaikki noudattavat samanlaisia ohjeita koskien yleisiä sääntöjä ja golfkäyttäytymistä. Näin varmistetaan samanlaiset ja tasapuoliset harrastusmahdollisuudet kaikille seuran jäsenille ja kenttää käyttäville.

Ladykapteeni kuuluu Suomen Golfliiton kapteenien ryhmään ja hänellä on oikeus osallistua esim. vuosittain järjestettäville kapteenien päiville. Monissa seuroissa kapteenit ovat mukana ry:n hallituksen toiminnassa. Niin myös meillä; seuran puheenjohtaja kutsuu kapteenit erikseen kokoukseen, erityisesti silloin, kun suunnitellaan seuran tulevaa toimintaa. Seurojen välinen yhteistyö omalla alueella(Pirkanmaan ladykapteenien ryhmä) ja ennen kaikkea yhteistyö oman seuran eri toimikuntien mm.kilpailu -ja viestintätoimikunnissa, senioreiden ja junioreiden kanssa, on tärkeää, sillä se antaa lisää näkemystä tästä hienosta harrastuksesta.

Kapteenin tehtäviin kuuluu myös golfkentän valvontaa liittyen kentän ja sen ympäristön turvallisuuteen sekä yhteisen omaisuuden varjelemiseen. Golfaamisen sujumiseksi kapteeni voi kiinnittää huomiota pelin nopeuteen, lyöntijälkien korjaamiseen sekä väylillä että greeneillä sekä puuttua huonoon käytökseen tai piittaamattomuuteen säännöistä.

Tämä on minulla neljäs vuosi Messukylän ladykapteenina. Alussa tuntui, että moni asia oli outoa ja opettelemista riitti. Naistoimikunnassa olin ollut mukana muutaman vuoden, se auttoi ymmärtämään perusasioita. Päätin, että laitan persoonani peliin. Teen asioita intuitiolla monesti, huomaan myös, että se kannattaa. Olen saanut suuren joukon ihania ystäviä ja ilman heidän apuaan ja tukeaan kaikki olisi ollut vaikeampaa. Allekirjoitan täysin sen sanonnan, että mitä enemmän antaa sitä enemmän saa. Verkostoituminen on erittäin tärkeää tällaisessa harrastustoiminnassa. Uusien asioiden syventäminen ja vinkkien saaminen naapuriseuroista tai ympäri Suomea ovat kullanarvoisia. Minulla on ollut ilo olla mukana myös Golfliiton naisgolfin alueellisessa(Keski-Suomi) työryhmässä.

Messukylän naistoimikunta on tehnyt hienoa työtä jo 2000-luvun alusta alkaen. MMPS ja naistenlähdöt ovat olleet ohjelmassa vuodesta toiseen, pidetään niistä kiinni. Ajankohdat ovat samat, toimintatavat voivat muuttua. Olemme myös osallistuneet Pirkanmaan Lady-cupin osakilpailuihin ja Pirkanmaan kuuden seuran väliseen reikäpeliotteluun vuosittain. Seuraottelu etenkin Hiisigolfin kanssa on ollut mukava yhteistoiminnan muoto. Tiedottaminen seuran asioista, kilpailuista ja tapahtumista on tärkeää. Naisten kesken toimiva whatsAp-ryhmä on mainio väline vaikkapa pelikaverin saamiseksi kierrokselle.

Summa summarum

Sinä, tuleva ladykapteeni, saat minusta käsikassaran niin halutessasi. Kuljen rinnallasi, jos ja kun tarvitset apuani. Tämä on hieno mahdollisuus päästä golfharrastuksessa eteenpäin. Ota rohkeasti minuun yhteyttä, jos vähänkin kiinnostuit:)

Marja Leena, ladykapteeni

0400-908893

Kiitos kaikille meidän kapteenien puolesta siitä, miten hyvin olette ottaneet huomioon tämän alkukauden poikkeustilanteen tuomat ohjeet ja rajoitukset. ”Fiksun pelaamisen puolesta” - ajatus jatkukoon koko kauden ajan!

Mekin olemme ehtineet kentälle kiertämään ja vastaan on tullut muutamia asioita, joita on jälleen kerran hyvä muistuttaa mieliin. Ryhmässä pelatessa on hyvä seurata varsinkin avauslyöntejä kaikkien, silloin pallot löytyvät nopeammin ja seuraavan lyönnin suunnittelu ja mailan valinta voi alkaa kävellessä eteenpäin. Ole valmis, kun on vuorosi lyödä tai putata. Merkitse tuloskorttisi vasta seuraavalla tiiauspaikalla. Tärkeää on myös pitää greenihaarukkaa taskussa ja käyttää sitä tarvittaessa sekä korjata lyöntijäljet myös väylillä.

Turvallisuus kentällä on tärkeää. Ladykapteeni joutui ”tulilinjalle” ryhmänsä kanssa, kun olimme tiiauspaikalla ja viereiseltä väylältä tupsahti pallo keskellemme. FORE-huutoa ei kuulunut!

Kannattaa muistaa myös, että kentänhoitajat tekevät työtään, joten pelaa vasta, kun saat heiltä luvan.

Kaikki uudet ja vähemmän pelanneet, tervetuloa kapteenien kierroksille. Niillä on hyvä tutustua kenttään ja kerrata sääntöjäkin.

Ruuhkaisten kenttien ja COVID-19 pandemian lisäksi golfareita on kauden alkupuolella puhuttanut tasoitusjärjestelmän uudistus. Kyse on siitä, että uusi maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä (WHS) otettiin käyttöön Suomessa helmikuussa ja samalla tasoituksen muodostumisen logiikka muuttui oleellisesti. WHS on keskiarvojärjestelmä .

WHS:ssa tasoituksesi on kahdeksan parhaan tuloksesi keskiarvo 20:sta edellisestä tasoituskierroksestasi. Tämä onkin se oleellisin mieleenpainettava seikka kaikille. Monia pelaajia on ihmetyttänyt oman tai pelikaverin tasoituksen aiempaa suurempi heittelehtiminen.

Meidät seuratoimijat on lisäksi yllättänyt erityisesti se kuinka nopeasti aloittelijan tasoitus putoaa yhdellä hyvin pelatulla kierroksella. Esimerkiksi 54.0:sta suoraan 23.0:aan. Tästä ei kuitenkaan kannata pelästyä tai liiallisesti ylpistyä sillä tasoitus nousee yhtä nopeasti myös ylöspäin erityisesti siinä vaiheessa kun keskiarvopohjaa vasta kerätään. Tämä onkin uudistuksen hyvä puoli, sillä maailmanlaajuisen tasoitusjärjestelmän keskiarvolaskenta reagoi ketterämmin muutoksiin ja heijastaa paremmin nykyistä pelitaitoasi kuin aikaisempi järjestelmä, joka keskittyi parhaimpiin kierroksiisi.

Tasoituslaskentaa ei enää suoriteta pistebogeyna vaan tulokset perustuvat lyöntimääriin. Lyöntimääriin sovelletaan kuitenkin samoja periaatteita kuin pistebogey-laskentaan. Kilpailuissa voi myös edelleen olla pistebogey-sarjoja.

WHS:ssa tasoituskierroksille ei myöskään enää rekisteröidytä etukäteen. Riittää, että kerrot merkitsijälle ja pelaat sääntöjen mukaan ja syötät kotona tai kierroksen aikana tuloksen
järjestelmään.

Hyvää kesää kaikille!

Terveisin Jussi ja Marja Leena

Minulla oli suuri ilo kiertää Messukylän iso kenttä erään nuoren miehen kanssa. 13-vuotias oli suorittanut green cardin vasta vähän aikaa sitten ja pelasi tasoituksella 54. Golf-innostuksen hän oli saanut pari vuotta sitten toukokuisesta lajiin tutustumisesta koululuokkansa kanssa Messukylän kentällä.

Tänään hän pelasi keltaiselta tiiltä. Hän aloitti kierroksen tekemällä väylällä yksi tuloksen neljä eli parin ja miten hienoilla lyönneillä. Kolmannella hän oli n. 50 sentin päässä lipusta ja siitä helposti kuppiin, vau!

Kierros jatkui vaihtelevasti sisältäen monta bogiakin. Oli hienoa seurata hänen upean kaunista lyöntiään.

Sääntöjä kerrattiin välillä ja juteltiin mukavia. Oivalsin taas kerran, kuinka hieno laji golf on. Ikään tai sukupuoleen katsomatta voi aina löytää mukavan pelikaverin. Taisimme oppia kumpikin jotain toisiltamme.

Hyvää kesää ja loistavaa golftulevaisuutta sinulle, pelikaveri!

Marja Leena Kärkkäinen

 

Alkukauden keskeisin teema lienee sääntöuudistus. Golfin sääntöihin on tullut mittavia muutoksia, jotka ovat astuneet voimaan tammikuusta 2019 alkaen. Sääntöuudistuksissa on erityisesti pyritty helpottamaan ja nopeuttamaan pelaamista. Keskeistä uudistuksessa on myös se, että jos aiemmin sääntökirjaa lukiessa on tuntunut, että säännöillä lähes etsitään rangaistuksia pelaajille, on kyseisiä kohtia pyritty jonkin verran karsimaan. Nämä ovat hyviä tavoitteita ja jo tuleva kausi tulee pitkälti näyttämään, miten niissä on onnistuttu. Varmaa on kuitenkin se, että osa uudistuksista on erittäin hyviä.

Kaikkia sääntöuudistuksia emme tilanpuutteen vuoksi tässä yhteydessä pääse käsittelemään, mutta tiivistetyssä asussa keskeisimmät sääntömuutokset ovat seuraavia: 1. Pallonetsimisaika, joka on lyhentynyt viidestä minuutista kolmeen minuuttiin. 2. Vaihtoehtoinen rangaistusdroppi. Tämä (uusi paikallissääntö) tarkoittaa käytännössä, että siitä kohtaa, josta pallo hävisi tai meni outtiin, saa pelaaja dropata samaan mittaan kahdella rangaistuslyönnillä - esimerkiksi väylälle. Käytännössä tämä puolestaan tarkoittaa, että varapallo olisi lyöty tähän ja neljäs lyönti lähtee. Sääntöä on seurassamme testattu jo vuoden 2018 puolella ja sen on todettu sujuvoittavan mukavasti peliä. 3. Piikinjälkien korjaaminen. Viheriöllä saa jatkossa tasoittaa piikin / kengän ruusukkeiden jäljet ja muut epäluonnollisesti pintaan aiheutuneet haittatekijät. 4 Pallon liikuttaminen. Pallon liikkuminen vahingossa viheriöllä tai sitä etsiessä ei tuota enää rangaistuksia. 5. Tuplaosuma. Aiemmin tuplaosumasta laskettiin kaksi lyöntiä. Uusissa säännöissä tuplaklikista lasketaan vain enää yksi lyönti. Harvemminhan siitä on ollut mitään apua kenellekään. Lisäksi itseensä osumisesta pallolla ei saa enää rangaistuksia. 6. Droppikorkeus vaihtuu. Droppi suoritetaan polven korkeudelta. 7. Lipputanko. Uusissa säännöissä on annettu mahdollisuus putata lipputanko reiässä ilman rangaistusta.

Edellä mainittujen kohtien lisäksi uudistuksissa on paljon muuta ja suosittelemmekin, että mitä enemmän pelaat, sitä paremmin sinun olisi syytä olla kartalla sääntöjenmukaisesta tavasta pelata. On aivan luonnollista, että golfharrastusta ei aloiteta sääntökirja edellä, tai jokin tietty sääntökohta on päässyt ajan kuluessa unohtumaan. Näin ollen huonoja sääntökysymyksiä ei ole olemassakaan. Kummastusta aiheuttavissa tilanteissa ottakaa rohkeasti yhteyttä meihin kapteeneihin. Tiedämme tai etsimme teille vastauksen. Lähteinä käytämme R&A:n ja USGA:n Golfin säännöt -kirjaa, sekä Official Guide to the Rules of Golf sääntöjen tulkintakirjaa.

Kapteeneina olemme aktiivisesti mukana suuressa osassa seuran toimintaa. Järjestämme läpi kauden erityisesti aloittelijoille ja vähemmän pelanneille tarkoitettuja tutustumiskierroksia Par-3 kentällä. Kierrosten tarkoituksena on tutustua pelaamiseen, sääntöihin, etikettiin, sekä tietysti uusiin pelikavereihin. Ilmoittautumisohjeet ja ajankohdat ilmoitetaan nettisivuilla sekä klubitalon ilmoitustaululla kauden startattua. Turvallisesta pelaamisesta ja pelinopeudesta puhutaan aina, ja niitä painotamme edelleen. Huuda FORE!! pallon suuntautuessa toiselle väylälle ja noudata kaikessa pelaamisessasi yleisjärkevää varovaisuutta. Huolehdi myös ryhmäsi reippaasta etenemisestä kentällä. Pelaa “Ready golfia”. Erinomaiset ohjeet tähän löytyvät seuran kotisivujen kapteeniston palstalta.

Pelitapahtumien osalta erityisellä jännityksellä odotamme perinteistä seuraottelua HSG:ta ja IkG:ta vastaan. Menestys on kiertänyt seuraamme viime vuodet, joten tällä kaudella tulostavoitteeksi kelpaa ainoastaan voitto. Joukkue tullaan rakentamaan koko kauden näytöillä perustuen erityisesti viikko-, kuukausi- ja mestaruuskilpaluissa saavutettuun menestykseen. Pirkanmaan Golfin perinteisiin kuuluu kuitenkin se, että golf ei ole vain “numerolappu rinnassa” suoritettavaa tulosurheilua. Meille kapteeneille golf on varsinaisen pelisuorituksen ohella myös ulkoilua, kuntoilua, vapaapäivien sosiaalista toimintaa, ylipäätään hauskanpitoa. Suurimmalle osalle pelaajia golf on näitä kaikkia sopivassa suhteessa. Tärkeää on välillä muistuttaa itseään, että oma tapamme ei ole kaikille se paras ja oikein tapa harrastaa rakasta lajiamme. Kukin omalla painotuksellaan. Pidetään tästä kiinni.

Mukavaa golfkautta toivottavat,
Jussi Pouttu ja Marja-Leena Kärkkäinen

Golfkausi alkaa olemaan paketissa tältä kaudelta. Kapteeni ja ladykapteeni haluavat myös omalta osaltaan kiittää kaikkia mukavasta kaudesta. Säät ovat tänä vuonna hellineet golfaajia oikein mukavasti ja mainiot golfkelit ovat jatkuneet pitkälle syksyyn.

Messukylän golfyhteisö on tunnettu rennosta kaikki tervetulleeksi toivottavasta ilmapiiristä ja olemmekin iloksemme saaneet huomata, kuinka tämä on jälleen kuvannut klubiamme tänä vuonna. Muistetaan se jatkossakin ja pidetään huoli siitä, että kaikilla on hyvä harrastaa golfia Messukylässä.

Suuremmilta ongelmatilanteilta on tänä vuonna vältytty. Kentillämme on pelattu golfetiketti ja turvallisuus mielessä pitäen. Hitaan pelaamisen kitkemisessä on korostettu ns. ready golfin pelaamista. Golfkentällä ei ole tarkoitus juosta eikä turhaan hoputtaa kenenkään peliä sekaisin mutta kunkin pelaajan tulee kiinnittää huomiota omien lyöntirutiiniensa kestoon sekä kentällä etenemiseen. "Ready Golf ” on yleisesti käytetty sanonta, joka ilmaisee, että pelaajien tulisi pelata aina, kun ovat valmiita pelaamaan, sen sijaan, että noudatettaisiin tiukasti ”kauimpana reiästä pelaa ensin” määräystä.

Ready Golf pitää sisällään lukuisia toimia, jotka parantavat pelinopeutta. Näitä voi pohtia nyt talven aikana itselleen muistiin:

Lyöminen, kun se on turvallista, jos kauempana reiästä olevalla toisella pelaajalla on vaikeuksia lyöntinsä kanssa ja hän joutuu pohtimaan eri vaihtoehtoja.

Lyhempilyöntiset pelaajat pelaavat ensimmäisinä tiiltä tai väylältä, jos pidempilyöntiset joutuvat odottamaan lyöntiään.

Avauslyönnin lyöminen ennen omaa vuoroaan, jos vuorossa oleva ei ole valmis lyömään vielä omaansa.

Lyöminen, jos kauempana reiästä oleva pelaaja esim. droppaa palloaan.

Lyöminen ennen kuin auttaa toista pelaajaa löytämään kadoksissa olevaa palloa.

Reikään asti puttaaminen, vaikka se tarkoittaisi, että seisoo lähellä toisen pelaaja puttilinjaa.

Lyömistä, jos juuri bunkkerista pelannut pelaaja olisi edelleen kauimpana reiästä ja hän ei ehdi lyömään, koska haravoi bunkkeria.

Pelaajan pallon mennessä viheriön yli tulisi toisien pelaajien, jotka ovat lähempänä reikää, mutta esim. viheriön edessä chippaamassa, pelata sillä aikaa, kun pelaaja kävelee pallolleen.


Kapteenit osallistuivat omalta osaltaan seuran tapahtumien järjestämiseen. Naistoimikunnan kanssa pidettiin myös ohjattuja tutustumiskierroksia Par-3 kentällä aloitteleville golffareille. Nämä tullaan liittämään selkeämmin jäseneksi liittymisen tarjoukseen ensi vuonna. Kenttävalvontaa suoritettiin yhdessä kenttäyhtiön kanssa ja kapteenit myös merkitsivät kentän paaluilla ja tarkistivat kentän merkintöjä kauden aikana.

Sääntöopetusta järjestettiin useampaan otteeseen kauden aikana. Golfliiton päätuomari Arto Teittinen kävi klubillamme pitämässä sääntöillan alkukaudesta. Kapteeni järjesti ohjatun sääntökävelyn elokuun alussa missä opeteltiin sääntöjä pelinomaisissa tilanteissa kentällä. Uusiin vuoden 2019 alusta voimaanastuviin golfin sääntöihin tutustuttiin erillisessä kokeilukilpailussa syyskuussa.

Golfin sääntöjä päivitetään säännöllisin väliajoin mutta seuraava uudistus tulee olemaan merkittävämpi kuin aikaisemmat. Vuonna 2012 alkanut prosessi golfin sääntöjen modernisoimiseksi huipentuu 1.1.2019 kun uudet säännöt astuvat voimaan. Muutoksia on luvassa lähivuosina paljon, kun myös maailmanlaajuinen uusi tasoitusjärjestelmä astuu voimaan 1.1.2020.

Seuraavalta sivulta voit lukea merkittävimmät sääntömuutokset ensi kaudelle. Tarkemmin niihin voi tutustua esim. täältä: https://www.rules.golf/

Hyvää syksyä ja reipasta talvea kaikille!

Marja Leena Kärkkäinen

Janne Riitakorpi

Paikallissäännöt ›

Kilpailumääräykset ›

Kilpailukalenteri  ›


Kapteeni

Jussi Pouttu

050 353 9394
jppouttu@hotmail.com

 Jussi


Ladykapteeni

Rauha Davidsson

045 871 1299
rauha.davidsson@gmail.com

  IMG 20231027 WA0003

 

 

 

 

 

Ajanvaraus

tee logo


Aukioloajat

Toimisto:

Suljettu.

Yhteydenotot:
toimisto@pirg.fi

Kentät:

Suljettu.
Talvigriinit käytössä kausikortin ja talvikausikortin omaaville.
Jäätyneellä nurmella liikkuminen kielletty.
 

Range:

Suljettu.


  

Pirkanmaan Golf ry.

 

Liity jäseneksi ›

Tykkää Facebookissa ›

Seuran yhteystiedot

Lue Citygolfia Messukylässä-lehti

lehti kansi 2023

Anna palautetta seuratoiminnasta › 


Anna hyvän kiertää!

Käytettyjen golfvälineiden välityspalvelu Messukylässä

601ecaa2f742ffb77feaafcab1db6897 300.87121212121x169

 

Instagram