Kapteeniston palsta

Seuran reikäpelimestaruuskilpailut ovat käynnissä. Kaavio löytyvät NexGolfin julkisesta kilpailukalenterista mihin on linkki tämänkin sivun yläosassa. Varsinkin nettiin merkattavaan kaavioon pyritään tänä vuonna kirjaamaan oikeat merkinnät myös otteluiden tuloksista. Reikäpeliotteluiden tuloksien merkitseminen on herättänyt paljon kysymyksiä, joten kerrataan periaatteet tässä.

Yleisin virhe on luulla, että reikäpelin tulos esimerkiksi 5/4 tarkoittaa, että toinen pelaaja on voittanut 5 ja toinen 4 reikää. Tämä on väärin. 5/4 tarkoittaa, että ottelun voittanut pelaaja (kenen nimen perään tulos on kirjattu) on johtanut ottelua 5 reiällä kun kierrosta on enää ollut 4 väylää jäljellä. Hävinneellä pelaajalla ei siis enää ole ollut mahdollisuutta voittoon ja ottelu on päättynyt. Reikäpelissä ei siis lasketa sitä kuinka monta reikää kumpikin on voittanut vaan tilannetta, joka ilmoitetaan up ja down ilmaisuilla. Kun pelaaja A voittaa 1 reiän ottelussa, hän johtaa yhdellä eli on 1 up. Häviöllä oleva pelaaja B on vastaavasti 1 down. Jos pelaaja A voittaa väylän numero 2, on hän jo 2 up. Pelaajan B ryhdistäytyessä ja voittaessa kaksi seuraavaa reikää, ottelu on takaisin tasan eli all square (AS).

Reikäpelin tulos 5/4 tarkoittaa sitä että voittanut pelaaja on johtanut 5 up väylän numero 14 jälkeen kun enää jäljellä on 4 väylää.

Tuloksen ensimmäinen numero kertoo siis voittaneen pelaajan tilanteen ottelun ratketessa ja jälkimmäinen numero sen kuinka monta reikää on ollut jäljellä. Näiden kahden luvun ero ei voi koskaan olla isompi kuin 2 mikäli ottelu ei ole päättynyt luovutukseen. Ottelun tulos ei kuitenkaan ole aina sama vaikka se päättyisi samalle reiälle. Väylälle 17 päättyneen reikäpeliottelun tulos voi olla joko 2/1 tai 3/1. Se on 2/1 jos vaikkapa tilanne on ollut pelaajalle A 1 up kun jäljellä on ollut kaksi reikää. Pelaaja A voittaa väylän 17 jolloin hän johtaa kahdella yhden väylän ollessa jäljellä. Tilanne voi kuitenkin olla pelaajalle A myös 2 up kun jäljellä on kaksi väylää jolloin A:n voittaessa väylän numero 17, hän voittaa ottelun 3/1. Viimeiselle reiälle päättyvän reikäpeliottelun tulos voi vastaavasti olla 1/0 tai 2/0.

Tilannetta missä toinen pelaaja johtaa samalla määrällä reikiä kuin mitä on jäljellä, kutsutaan dormieksi. Silloin vastustajan on voitettava kaikki jäljellä olevat reiät päästäkseen uusintareille. Ilman luovutuksia 18r reikäpeliottelu voi päättyä aikaisintaan 10 reiän jäljeen tulokseen 10/8 missä toinen pelaaja on voittanut kaikki 10 reikää ja on 10 up kun jäljellä on enää 8 reikää. Uusintareikiä pelattaessa ottelu voi kestää vaikka kuinka pitkään.

Poikkeusmerkinnät:

Uusintareille päättynyt reikäpeliottelu merkataan englanninkielisellä järjestyslukulyhenteellä esim. 19th, 20th, 21st ja 22nd. Jos reikäpeliottelu päättyy toisella uusintareiällä, merkitään tulokseksi voittaneelle pelaajalle 20th.

Luovutus, joka tapahtuu ennen kierroksen alkua merkataan pelkillä kirjaimilla WD mikä tulee englanninkielen sanasta withdrawn.

Luovutus, joka tapahtuu kierroksen aikana (siten että pelaaja käytännössä luovuttaa enemmän kuin yhden reiän) merkataan WD sekä silloinen ottelun tilanne tuloksen tapaan. Esimerkiksi jos toinen pelaaja luovuttaa 9 reiän jälkeen toisen pelaajan johtaessa 7 up merkataan tulos WD 7/9. Näin nähdään minkä reiän jälkeen luovutus on tapahtunut ja missä tilanteessa sekä, ettei luovutus ole tapahtunut ennen kierrosta.

Mikäli jompikumpi pelaaja diskataan, merkataan se lyhenteellä DQ, joka tulee englanninkielen sanasta disqualification.

Ajanvaraus

Aukioloajat

Klubi:

Suljettu.

 

Kentät:

Suljettu. 

Kausikorttilaiset voivat pelata kunhan maa ei ole jäässä.

 

Range ja lähipelialueet:

Suljettu.


  

Pirkanmaan Golf ry.


Liity jäseneksi ›

Tykkää Facebookissa ›

Seuran yhteystiedot

Lue Citygolfia Messukylässä-lehti

citygolf 2


juniortoiminnan laatuseura highres RGB pieni