Golfin sääntöjä päivitetään säännöllisin väliajoin mutta seuraava uudistus tulee olemaan merkittävämpi kuin aikaisemmat. Vuonna 2012 alkanut prosessi golfin sääntöjen modernisoimiseksi huipentuu 1.1.2019 kun uudet säännöt astuvat voimaan. Muutoksia on luvassa lähivuosina paljon kun myös maailmanlaajuinen uusi tasoitusjärjestelmä astuu voimaan 1.1.2020.

Golfin sääntöjä hallinnoivat R&A ja Yhdysvaltain golfliitto USGA julkaisivat maaliskuussa 2018 lopullisen version uusista säännöistä. Siihen voi tutustua täältä. Sääntökirjan ulko- ja kieliasu sekä sääntöjen järjestys muuttuvat myös.

Pirkanmaan Golfissa uusiin sääntöihin valmistaudutaan hieman jo kauden 2018 aikana. Golfliiton päätuomari Arto Teittinen pitää jäsenillemme sääntöillan maanantaina 14.5. klo 18. Siinä varmasti sivutaan myös näitä uusia sääntöjä mutta kuten Teittinen itse sanoi: oikea aika uusien sääntöjen opetteluun on ensi syksynä. Kesän aikana pidetään taas ohjattu sääntökävely isolla kentällä mutta siinä keskitytään vielä tällä hetkellä voimassa oleviin sääntöihin. Syyskuun lopulla järjestämme 9r kilpailun, joka pelataan kokeillen ja opetellen uusia sääntöjä. Varsinainen uusiin sääntöihin perehdyttävä sääntöilta järjestetään keväällä 2019 ennen kauden alkua. 

Tässä katsaus merkittävimpiin sääntömuutoksiin 2019 alkaen:

 • Enää pelaaja ei saa rangaistusta jos hän vahingossa liikuttaa palloaan etsiessään sitä esim. pitkästä raffista vaan pallo asetetaan takaisin ilman rangaistusta (nykyään 1 rangaistuslyönti, pallo asetetaan takaisin)
 • Enää pelaaja ei saa rangaistusta jos hän vahingossa liikuttaa palloaan tai merkkiään viheriöllä (nykyään paikallissääntönä jo voimassa)
 • Tilanteessa missä esim. liikkuneen pallon alkuperäistä sijaintipaikkaa ei tiedetä, se asetetaan arvioituun paikkaan (nykyään dropataan arvioituun paikkaan)
 • Enää pelaaja ei saa rangaistusta jos hänen pallonsa osuu lyönnin jälkeen häneen itseensä tai hänen varusteisiinsa (nykyään 1 rangaistuslyönti)
 • Kaksoiskosketuksesta ei myöskään enää rankaista vaan lyönti lasketaan yhdeksi vaikka pelaaja osuisi palloonsa kaksi kertaa
 • Pallo dropataan jatkossa polven korkeudelta (nykyään harteiden korkeudelta käsi suorana)
 • Dropatessa pallo ei saa enää vieriä määritellyn alueen ulkopuolelle (nykyään pallo saa tietyissä tilanteissa vieriä esim. vesiestedropissa yli kahden mailan mitan päähän ylimenokohdasta kunhan se ei esim. vieri yli kahden mailan mitan päähän kohdasta missä pallo osui ensimmäisen kerran dropissa maahan, lähemmäksi reikää tai esteeseen)
 • Yhden tai kahden mailanmitan etäisyyden mittaamiseen täytyy käyttää bägin pisintä mailaa poislukien putteri (määritelmä siis täsmentyi mistä tahansa mailasta, jatkossa siis draiverilla mitataan)
 • Pallon etsimisaika vähenee 5 minuutista 3 minuttiin
 • Omaan alastulojälkeen uponneesta pallosta saa vapautuksen koko pelialueella (nykyään paikallissääntönä jo voimassa)
 • Palloa saa vaihtaa jatkossa myös esim. tilapäisestä vedestä tai kunnostettavalta alueelta vapautuessa (nykyään täytyy käyttää samaa palloa ellei se ole hukkunut tai vaikeasti tavoiteltavissa)
 • Viheriöllä ei tule enää rangaistusta jos pallo osuu reikään jossa on lipputanko (nopeuttaa peliä, huom.: maassa lojuvaan lipputankoon tai huollettaessa lipputankoon osumisesta tulee edelleen rangaistus)
 • Viheriöllä saa korjata puttilinjaltaan myös esim. kengän piikin jälkiä tms. (nykyään ainoastaan pallon alastulojälkiä sekä vanhan reiän paikan jälkiä)
 • Puttilinjaan saa jatkossa koskea missä tilanteessa tahansa kunhan ei paranna olosuhteita muuten kuin sääntöjen sallimalla tavalla (jälkien korjaus) eli caddie saa esimerkiksi koskettaa puttilinjaa osoittaessaan tähtäyspistettä
 • Termi vesieste poistuu ja kaikista punaisilla tai keltaisilla paaluilla merkityistä alueista tulee "rangaistusalueita". Meidän kentällä on jo tällä hetkellä käytössä jonkin verran vesiestemetsiä eli alueita jotka on merkitty sivuvesiesteiksi vaikkei siellä ole vettä. Punaisella merkityistä rangaistusalueista poistuu harvimmin käytössä oleva sivuvesiesteen jatkovaihtoehto eli esteen toiselle puolelle 2 mailan mitan säteelle droppaaminen. Muuten jatkovaihtoehdot pysyvät edelleen samoina.
 • Näissä entisissä vesiesteissä saa jatkossa siirtää irrallisia luonnonhaittoja sekä koskea esteen pohjaa (nykyään 2 rangaistuslyöntiä jos niin tekee)
 • Myös hiekkaesteissä saa jatkossa siirtää irrallisia luonnonhaittoja. Hiekkaan ei kuitenkaan jatkossakaan saa koskea mailalla ennen lyöntiä
 • Hiekkaesteestä pääsee jatkossa halutessaan pelaamattoman paikan säännöllä ulos lipun linjassa taaksepäin mutta siitä tulee 2 rangaistuslyöntiä (nykyään hiekkaesteestä ei pääse pelaamattoman paikan säännöllä pois, ainoastaan tilapäisen veden säännöllä yhtä rangaistuslyöntiä käyttämällä jos esteessä on lätäkkö)
 • Hajonnutta mailaa saa jatkossa käyttää koko loppukierroksen ajan myös vaikka sen hajoaminen olisi johtunut suutuspäissä mailalla maahan lyömisestä (nykyään hajonneella mailalla saa pelata kierroksen loppuun vain jos sen hajoaminen johtui normaalista lyönnistä)
 • Etäisyyttä mittaavat laitteet sallitaan ellei kielletty paikallissäännöissä (nykyään toistepäin, paikallissäännöillä sallittu)
 • Caddie ei saa seistä avustamistarkoituksessa takanasi edes lyöntiin asettumisen aikana (nykyään kieletty vain lyönnin aikana)
 • Sääntöihin tulee 40 sekunnin suositusmaksimiaika lyöntisuoritukselle
 • Säännöissä suositellaan väärällä vuorolla lyömistä mikäli se nopeuttaa peliä eikä aiheuta vaaratilanteita (nykyinen maininta kauimpana oleva lyö ensin poistuu)
 • Säännöissä korostetaan pelaajan rehellisyyttä ja hyvää etikettiä. Pallon nostamista esim. pallon tunnistamiseksi ei tarvitse enää ilmoittaa merkitsijälle etukäteen. 

Toimikuntien käyttöön tulee myös uusi paikallissääntö, jolla mahdollistetaan pelin nopeutuminen tilanteessa missä pallo menee outtiin tai hukkuu. Tällöin pelaaja voi kahdella rangaistuslyönnillä dropata pallonsa peliin kauemmaksi reiästä sektorille, jonka reikää lähimmät kärkipisteet muodostavat arvioitu paikka mistä pallo on mennyt outtiin tai mihin se todennäköisesti on hukkunut sekä tätä pistettä lähin lyhyeksi leikatun väylän reuna. Sektori laajentuu lisäksi kaksi mailanmittaa sivuun näistä kummastakin pisteestä. Dropatessa pallo ei siis saa päätyä lähemmäksi reikää kuin arvioitu outtiin menokohta tai pallon hukkumiskohta eikä esteesen. Lisäksi tätä paikallissääntöä ei saa käyttää mikäli varapallo on lyöty.

Kyseessä on paikallissääntö, joka voidaan ottaa kullekin kentälle tai yksittäisiin kilpailuihin käyttöön. Suomen golfliitto tulee varmasti antamaan tämän paikallissäännön käytöstä oman suosituksen sekä ohjeistuksen. Käsittelemme asian aikanaan seuran hallituksen kokouksessa ensi talvena.

 

RulesModernization Stroke And Distance FINAL

 

 

Ajanvaraus

tee logo


Aukioloajat

Toimisto:

Avoinna seuraavasti:

Su 15.5. klo 10-18

Ma 16.5. klo 10-18

Ti 17.5. klo 10-18

Ke 18.5. klo 10-18

To 19.5. klo 10-18

toimisto@pirg.fi

050 564 9994

Kentät:

Suljettu.
 
Arvioitu avaaminen: 18.5. Talvigriineille

Range:

Ark. klo 8 - 21

La - Su klo 8 - 19

   

Pirkanmaan Golf ry.

 

Liity jäseneksi ›

Tykkää Facebookissa ›

Seuran yhteystiedot

Lue Citygolfia Messukylässä-lehti

PirG lehti 2022 3 01


Anna hyvän kiertää!

Käytettyjen golfvälineiden välityspalvelu Messukylässä

601ecaa2f742ffb77feaafcab1db6897 300.87121212121x169

 

Instagram